Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 119 995 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

owoce morza

środa, 16 grudnia 2009 18:29
<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Owoce morza-to jadalne morskie lub słodkowodne zwierzęta bezszkieletowe, glownie skorupiaki i mieczaki.Bezkręgowce morskie sa źródłem; bialka, wita rozpuszcz w wodzie, PP, b12; sklad mineralnych (wapn fosfor magnez siarka) jod selenu flour. * zawieraja poniżej 2% tluszczuPodzial bezkręgowców; *skorupiaki; hamary, langusty, krewetki, kraby, raki. * Mieczaki  ; głowonogi ( kalmary, matwy, osmiornice) – malze (ostrygi, mule sercowki przegrzebki) – slimaki (winniczki, ucho morskie, trabiki obrzezki) * inne (jezowce jadalne, strzykwy).Skorupiaki- maja twardy segmentowany szkielet wewnętrzny (pancerz); * Homary-najdrozsze skorupiaki, pancerz po ugotowaniu zmienia się w kol jasnoczerwony.Dos; zywe ,zamrozone, ugotowane. Sporzy się mieso z szczypiec, nog odwloku. Zawiera 03% tluszczu, 19% bialka. Got się wkładając do zimnej wody. * Homarce –mieso żółtawe, po ugot bladoróżowe, zawiera 15% bialka, 0,6% tluszczu. Dos;pieczone smazone. *Langusty waza od 1,3 do 8 kg. spozywa się odwlok, zawiera 12-25% bialka, 0.2-2,5 tluszczu. Dos; swieze mrozone,w postaci konserwowanej. *Krewetki; długość 1020 cm, masa do 50g. bialko 11-22%, tluszcz 0,7-2,3%; Dos swieze mrozone przetworzone, konserwy + znane krewetki (k głębokowodne i koktajlowe, morskie, zimnowodna) + można nabyc je ( cale, w pancerzu, mrozone; bez glowy, w pancerzu, mrozone; obrane, surowe bez ogona; swieze). swieze sa jedrne suche; nieświeże wiotkie. +Usuwa się (glowe, gorna czesc pancerza, odnoza i czesc ogonowa, czarny przewod pokarmowy) * Kraby-jadalne mieso z odwloka, szczypiec odnoza. mrozone i w konserwach, zywe. Piec w wodzie na parze.podczas Got czerwone. *Raki mieso z odwloka i szczypiec. bialko 18-20, tluszcz 0,8-2,8; zywe mrozone, konserwy (szyjka rakowe) Got się w wrzącej wodzie, osolonej 15 min.Głowonogi workowate cialo oraz ramiona, wuposazone w przyssawki.; * Kalmar jadalna czesc to miesisy plaszcz, mieso lekko gumowate, bialko 20%, tluszcz 2,5. po ob. cieplen jest biale. *matwy mieso gotuje się krotko, po dłuższym goto twardnieje; * osmiornica –masa do 10kg, długość plaszcza 130cm, mieso goto biale, skora rozowa. Got się dlugo i powoli.dos; swieze konserwowe, marynowane.Malze- *rodzaje muszli ( muszla sw Jakuba, małgiew piaskołaz, ostrygi skalne, migdaly morskie, muszle sercowki, omulki jadalne ) *ostrygi; skorupy  do 15 cm, bialko 13%, tluszcz 2,5, Źródło cynku. Dos; zywe. Podawane z cytyna, białym pieczywem, maslem, na goroaca, pieczone zapiekane. Mieso o kremowoszarej barwie. * Omulki; miso barwe zotlawa, długość muszli do 10 cm, bialko 16, tluszcz 2,5.* Przegrzebki (malze sw Jakuba) rozmiar do 25 cm, sa żaroodporne. Dos; swieze w muszlach jako mrozone mieso i konserwy. + świeżość mięczaków sprawdzamy wkładając do zimneij wody, muszle które się zamkna należy wyrzucic. + Sa skal zup sałatek, sosow do potaw rybnych, miesnych i makaronow.Slimaki- ckar się gumowata konsystencja. *Ucho morskie – jadalna noga slimaka; bialko 19, tluszcz 3. * slimak winniczek masa 25g, podaje się z maslem czosnkiem włożone ponownie do skorupek. + zywe wodniczki należy przygotowac, 4-8 dni glodzic, -kolejen 2 dni karmic tymiankiem, oczyścić z sluzu, namoczyc lub płukać kilkakrotnie. wrzac woda 5 min, Got się w malej ilości rosolu.Zaby-udka mrozone w konserwie, można smazyc piec opiekac na ruszcie, .Skorupiaki; Podawac na zimno z majonezem, w sałatkach i koktajlach z owocow morza.dodawac je do zup rybnych sosow i pot duszonych.

 

 

 

 

 

 

Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl